Capoeira

Capoeiraa: Musiikki, liike, peli, taistelu

Capoeira tuli Lohjalle parisen vuotta sitten ja nyt lajia voi harrastaa Lohjalla ja Nummelassa useamman kerran viikossa. Lohjalla lajiharjoituksia on Muijalan koululla ja Tennarissa ja Nummelassa harjoituspaikkana on Kuoppanummen koulukeskus. Capoeira on loistava urheilulaji kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Capoeiraharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa eikä aloittamiseen tarvita erityisiä liikunnallisia taitoja tai valmiuksia.

  • Laji kasvaa tasaisesti vuodesta toiseen ja nykyään lajia voi harrastaa jo useammassa paikassa Suomessa, kertoo Lohjan harjoitusten vetäjä Milla Kupiainen Capoeira Boa Vontadesta. Millan sanoin ei Capoeirassa ole ikärajoja, kuka tahansa voi harrastaa lajia kunhan on valmis testaamaan oman kehonsa rajoja. Capoeira tunneilla voi harrastaja olla rennosti oma itsensä, kunhan kuuntelee mitä milloinkin tehdään.

Mitä Capoeira on?

Capoeira tuli monella tv-katsojalle tutuksi muutama vuosi sitten, kun capoeira-ryhmä esitteli huimia temppuja Talent-ohjelman loppukilpailussa. Capoeira-shown esittivät Boa Vontaden opettajat v. 2008. Yksi heistä on Lohjan ja Nummelan opettaja, Professor 2 grau Anilson Oliveira, joka opettaa myös Vantaalla.Capoeira on paljon muutakin kuin voltteja ja kärrynpyöriä. Kyseessä on siitä merkillinen kamppailulaji, että perimmäisenä tarkoituksena ei ole osua vastustajaan.

  • Itseasiassa pelikaveriin kyllä tähdätään, hänen tavoitteensa on olla nopeampi ja väistää. Tässä capoeira kuitenkin eroaa muista, että liikkeet tulee olla niin hallittuja, että, jos kaveri ei jostain syystä väistäkään, liikkeen pystyy pysäyttämään, kertoo Milla. Lajia pelataan kahdestaan pelikaverin kanssa, keskellä Rodaksi kutsuttua ympyrää.
  • Capoeira on aivan jotain muuta kuin mikään muu harrastus, johon olen tutustunut, kertoi tyttärensä Tia Kuosmasen harjoituksia seurannut Minna-äiti. Minna kertoi myös kuinka laji on parantanut Tian tasapainokykyä ja opettanut tytön molempipuoliseksi. Yleensähän me olemme joko vasen- tai oikeapuolisia mutta Capoeirassa kaikki opetellaan sekä vasen- että oikeapuolisesti.
  • Parasta tässä on tämä kokonaisuus, yhteisöllisyys. Musiikin, liikkeen ja ystävyyden yhdistyminen lajiharjoituksiin, kertoo lajia jo muutaman vuoden harjoitellut Rasha Said.

Capoeiran musiikki

Musiikki ja laulu kuuluvat olannaisena osana brasilalaisperäiseen lajiin. Laji oli aikanaan kielletty Brasiliassa ja siksi laji onkin kehittynyt musiikin seurassa. Tanssimista ei voitu kieltään, joten poliisin oltua lähellä kamppailu muuttui tanssiksi. Musiikkiin kuuluvat erilaiset capoeirasoittimet ja portugalinkieliset laulut, joita sekä opettaja että oppilaat soittavat ja laulavat. Tärkeä ero muihin taistelulajeihin on myös se, että capoeiraa ei taistella vaan pelataan. Pelissä tärkeää ei ole vastapuolen satuttaminen vaan se on hauskanpitoa kahden samanarvoisen pelaajan välillä pelaajan iästä ja capoeirakokemuksesta riippumatta. Capoeiran soittimia ei tarvitse välttämättä ostaa, ne voi myös tehdä itse.

  • Capoeira on nimenomaan taistelu, mutta pelin luonnetta voi itse muuttaa. Myös berimbau (soitin) saattaa soittaa niin, että se vaatii taistelua. Mutta voit myös pelata rennosti, pitäen hauskaa treeneissä. Toisessa tilanteessa potkut tulevat todella kovalla voimalla, rodaan mennessään on varauduttava taisteluun, erityisesti, jos et tunne vastustajaasi, kertoo Milla.

Vierestä katsoen

Vierestä katsottuna peruslajiharjoittelu ei olennaisesti eroa muista kamppailulajeista kuin siinä mielessä, että taustalla soi rytmikäs sambatyylinen musiikki, mikä auttaa harrastajia pysymään rytmissä. Harjoitukset ovat tiukasti ohjattuja ohjaajan toimesta, mutta ei niin tarkasti kuin itämaisissa kamppailulajeissa. Tuttua on myös eri vyöasteikot eli mitä pidemmälle harrastuksessa etenee, sitä korkeamman asteen vyön ansaitsee. Harjoituksissa olleet 11-vuotiaat Tia Kuosmanen, Jenna Luume, Jonah Bitter ja Pinja Sundqvist kertoivat yhteen ääneen, että Capoeirassa kaikki on kivaa. Nuorien seurassa samoissa harjoituksissa ja itse pelissä oli mukana myös Joonan isä Kent Bitter ja lajia jo muutaman vuoden harrastanut 16-vuotias Joona Jänönen todistamassa, että Capoeiran perusajatukseen kuuluen eri tasoiset harrastajat voivat harjoitella ja pelata yhtä aikaa. Musiikki, ryhmi, liike, yhteisöllisyys = Capoeira