Humiseva harju

Klassikoiden kautta ohjelmistoon valittu Emily Brontën Humiseva Harju saa Lohjan Teatterin käsittelyssä itselleen uudet vaatteet. Jylhästä, väkivaltaisestakin tarinasta tulee musiikin kautta tarinaa eteenpäin soljuttava eeppinen rakkaustarina, joka on takuuvarmasti jotain muuta kuin edelliset Teatterin tuotannot.

 • Halusimme tehdä jotain muuta ja olemme siinä omasta mielestäni onnistuneet, kertoo Teatterin johtaja Sari Niinikoski kahta päivää ennen ensi-iltaa. Uusi valopöytä, uusi lavastaja (Jyrki Kakko), uusi äänimaailma (Sari Niinikoski, Antti Kajander ja Joni Pitkonen) ja enne nkaikkea uusi sovitus vanhasta tarinasta tulevat tarjoamaan salin täysille illoille varmasti elämyksiä ja tunteiden kirjoa.
 • Jokaisella, joka on nähnyt Humisevan Harjun elokuvan (jonkun niistä), tai lukenut kirjan tai nähnyt sen teatterilavalla, on muodostunut oma kuva, siitä millainen tarina on kyseessä. Lohjan Teatterin musikaaliversio on rajoja rikkova juuri sen musiikin ansiosta, kertoo Niinikoski. Musiikkimaailma lähtee Brittein saarten kansamusiikista ja saa suomalaisia vivahteita Sarin sanoituksien ja Antin sovitusten kautta ja lisäksi kuullaan musikaalissa tuttujakin sävelmiä.
 • Musiikista nousee kaksi kappaletta yli muiden. Tartu hetkeen- elät tässä ja nyt sekä Olet sieluni mun- kuvaavat musikaalin olemusta ja sisältöä todella hyvin. Humiseva Harju on kokoelma suuria tunteita, elämänkaarta ja ihmisen kasvua ja muutosta. Musikaali sisältää rakkautta ja juonittelua, tappeluita ja rauhanaikaa. Katsoja kokee musikaalin oman historiansa kautta, ja siksi on odotettavissa katsojienkin puolelta varmasti erilaisia kommentteja ja palautetta.
 • Jylhä goottilainen musiikki, loistavat lavasteet ja hyvin harjoiteltu tuotantoa. Katsojat tulevat taas kokemaan jotain uutta. Dramaturgisesti musikaali tulee varmasti tarjoamaan katsojille yllätyksiä.

Kovaa opettelua ja kehityksen kaarta

Humiseva Harju on draamaa, tragediaa ja sitä kautta myös harrastajanäyttelijöille melkoinen voiman ponnistus.

 • Alussa Sari oli lempeä ja käsitteli meitä silkkihansikkain mutta näin ensi-illan lähestyessä on sanoihin alkanut tulla voimaa ja käskyjäkin, kertovat musikaalin näyttelijät. Näyttelijät sanovat myös yhteen ääneen, että Humiseva Harju on opettanut kaikille jotakin ja he ovat omasta mielestään kehittyneet näyttelijöinä, jonka sitten päättävat katsojat kauden aikana.
 • Humiseva Harju vaatii näyttelijöiltä suuria tunteita, ja jostain ne suuret tunteet on lavalla löydyttävä. Ja ilokseni voin sanoa, että roolihahmoista on tullut näyttelijöille ”todellisuutta” lavalla, kertoo Niinikoski. Musikaalin pääosissa ovat Catherinea esittävä Darya Höysniemi ja Heatcliffiä esittävä Teemu Alanen. Molemmat kertovat kasvaneensa näyttelijöinä Humiseva Harjun mukana.
 • Olin poissa Lohjalta 1,5 vuotta ja tämän harjoituskauden aikana tuntuu kuin olisin palannut kotiin. Lohjan Teatterissa on todella helppoa olla ja eläytyä rooliin. Pientä jännitystä tietenkin on ilmassa mutta sillä hyvällä tavalla ja loppusuoran tekniset ongelmatkin on voitettuna, kertoo Darya tunnelmistaan.
 • Heatcliff on henkilönä ja roolina sellainen, jonka otin vastaan haasteena ja uskon lopultakin saaneeni roolin kasaan, vaikka yhdessä musikaalissa tulemme näkemään hahmon kasvun nuoruudesta aikuiseksi, kertoo Teemu omista tuntemuksistaan.
 • Tämän kertainen harjoituskausi on ollut ”sikakivaa”. Täällä on harjoituksissa saanut näyttää kaikki ne töissä patoutuneet tunteet ja hakea sitäkin kautta sitä Sarin kaipaamaa tunnetta. Täällä kaikki tehdään yhdessä ja hirveillä tuntimäärillä talkoohengessä. Parasta kuitenkin on, ettei täällä tarvitse pelätä, vaan voi todella rikkoa omia rajojaan, kertoo harjoituskaudesta omiakin rajojaan tällä kaudella rikkova kertojan roolista musikaalin rooliin muuntautuva Katri Piiparinen. Niinikoski kertoileekin vuolain sanakääntein oman näyttelijäkaartinsa kehitystä harjoituskauden aikana ja muistuttaa, että Lohjan Teatteri on harrastajia, ei ammattilaisia. Lisäksi Jyrki Kakko on onnistunut lavastuksessaan niin kuin pienessä tilassa suinkin voi ja Antti Kajanderin ja Joni Pitkosen luoma musiikkimaailma sopii goottilaistyyliseen tavoitteeseen.
 • Tällä kertaa musiikki on yhdistelmä lavalla livenä soitettua ja osittain studiossa äänitettyä musiikkia eli ääni-ja valovastaajilla on tällä kaudella entistä enemmän tekemistä. Saimme tälle kaudelle Laurentius salista tutun Jussi Kamppisen ajamaan ääniä, joka on osoittautunut hieman erilaisemmaksi täällä Teatterilla kuin Laurentius salissa, mutta kaikki toimii ensi-iltaan mennessä, lupaa Sari.
 • Vanhat tutut näyttelijät ovat päässeet hyvin sisälle uusiin vaativiin rooleihin ja uudet näyttelijät kuten Jussi Pohjanen ovat saaneet nimirooleja. Me teemme sen mitä annetuilla resursseilla voi tehdä, kertoo Niinikoski ylpeänä porukastaan.