Sappi

Lisää turvallisuutta koko Lohjalle

Siitä lähtien, kun Kirkniemen tehdas siirtyi uudelle omistajalleen vuonna 2009, on tehtaalla vietetty vuosittaista turvallisuuspäivää. Tänä vuonna turvallisuuspäivää päästiin viettämään lämpimässä aurinkoisessa kesäsäässä ja paikalle odotettiin ennätys määrää vieraita eli noin 600 kävijää.

  • Tapahtuma on vuosi vuodelta kehittynyt ja muuntunut nykyiselleen ja tänä vuonna perusohjelman lisäksi on tehdaskierrosta ja tapahtuma-alueella on useita paikallisia kumppaneitamme esittelemässä toimintaansa, kertoi johdon assistentti Kirsi Skyttä tehtaalta. Oman henkilöstön lisäksi turvallisuuspäivään pääsi osallistumaan henkilöstön perheet, tehtaan naapuruston asukkaat sekä Lohjan turvallisin työpaikka-haasteen osallistuja. Tällaisia family&friends päiviä vietetään myös joissakin muissakin lohjalaisissa yrityksissä. Kirkniemen tapahtuma-alueelta löytyivät mm. Lohjan Kumi&Matto, Pressocenter, Lohjan Laakeri ja Tarvike, Virkkalan Urheiluliike, Taimiteutari, Rosk’n’Roll, Valmet, Ilmarinen, Waloplast jne.
  • Yksittäisistä asioista kävijöitä eniten hämmästyttää on tehtaan todellinen koko. Ne vierailijat, jotka käyvät tehdaskierroksella ovat ihmeissään 500 metrisessä tehdashallissa missä PK3-paperikoneemme on, kertoo Kirsi vierailijoiden kiinnostuksen aiheista. Tänä vuonna tapahtuman teemana oli ”Sanoista tekoihin”, sillä turvallisuus ei yleensä ole kiinni tiedon puutteesta.
  • Nyt on jokaisen viimeistään aika siirtyä sanoista tekoihin ja tehdä turvallisuudesta totta. Haluammekin kannustaa kaikkia tapaturmattomaan toimintaan sekä töissä että vapaa-aikana. Sillä, missä vahinko tapahtuu, ei ole merkitystä, huoli ja murheet ovat samat, kertoo Sappi Kirkniemen tehtaanjohtaja Martti Savelainen. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kaikkia turvallisuudesta niin kotona kuin työpaikalla. Tapahtumassa vierailijat pääsivät testaamaan omia ensiaputaitojaan ja tietojaan eri aloilta. Tapahtuma-alueella oli myös erilaisia hyvinvointiin liittyviä pisteitä kuten silmänpaineenmittausta (Jukka Strandberg, Lohjantähden Silmäasemalta), verenpaineenmittausta (työpaikkaterveydenhuolto) ja pääsi alueella testaamaan räjähtävää nopeuttaansa ”ampumalla” jalkapallolla tai jääkiekolla kohti maalia.
  • Olen osallistunut joka vuonna ja itseasiassa työskentelin tehtaalla kymmenen vuotta ennen yrittäjäksi alkamista, kertoi paikalla yrityksensä ensiaputuotteita esittelemässä ollut Waloplast Oy:n Walo Pakkanen. Walon mielestä tapahtuma on muuttunut vuosi vuodelta paremmaksi ja monipuolisemmaksi.

Lohjan turvallisin työpaikka-haaste

Turvallisuushaaste on tämän vuoden uutuus ja sai alkunsa Martti Savelaiselta. Tällä hetkellä haasteessa on mukana 17 yritystä ja se kattaa noin 7000 lohjalaista työntekijää mukaan lukien kaupungin, SSO:n, Cembritin, Mondin yms. Työturvallisuus on tärkeää tietysti jokaisen työntekijän itsensä kannalta, mutta sen varmistaminen on keskeistä myös työnantajien toiminnassa. Se on tärkeä osa yritysturvallisuutta, ja samalla kun henkilöstö tekee töitä turvallisesti, se myös työskentelee tehokkaasti ja tekee asiat kerralla oikein.

  • Koska kyse on pitkälti turvallisuusasenteista, olen haastanut kaikki lohjalaiset yritykset Lohjan turvallisin työnantaja 2014 -kilpailuun. Me suomalaiset olemme urheilukansaa, joten toivon, että tämä kisa osaltaan tuo työturvallisuusasiat entistä keskeisemmälle sijalle työpaikoillamme. Kilpailu on siis myös mainio tilaisuus ylläpitää hyvää työnantajakuvaa vastuullisena työpaikkana. Omalle henkilöstölle osallistuminen viestii johdon sitoutumisesta turvallisuusasenteita ja -toimintaa kohtaan. Myös muiden osallistuja yritysten ideat ovat tervetulleita, näin kertoi Savelainen yrityksiä lähestyttäessä turvallisuushaasteen kanssa.

Kirkniemen uusi kattilalaitos etenee

Kirkniemen voimalaitoshanke eli uuden kattilalaitoksen rakentaminen on alkanut. Nyt on meneillään perustusten valumuottien asennus ja itse valu alkaa 18.kesäkuuta. Myös voimalaitosprojektissa tavoitteena on nolla tapaturmaa. Uuden kattilalaitoksen toimittaa Valmet. Uusi kattilalaitos pystyy käyttämään joustavasti kiinteitä polttoaineita, esimerkiksi tehtaan kuorimolta saatavaa kuorta, sekä muita puupohjaisia polttoaineita ja kivihiiltä. Tehtaan nykyisellä biopolttoainekattilalla ja uudella Valmetin kattilalla biomassan osuus voidaan nostaa jopa 100 prosenttiin.

  • Investointi (noin 60 miljoonaa euroa) parantaa Kirkniemen tehtaan kustannuskilpailukykyä ja kannattavuutta sekä varmistaa energiahuoltomme. Prosessi hyödyntää Sappin kestävän kehityksen sitoumusten mukaisesti parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa (BAT), ja tehokas savukaasujen puhdistus minimoi ympäristövaikutukset, totesi Martti Savelainen.
  • Voimalaitosprojekti oli henkilöstölle hyvä uutinen ja antoi uskoa tulevaan,. Uusi voimalaitos valmistuu käyttöön elokuussa 2015, kertoo tehtaanpuolen projektipäällikkö Ilkka Lumme.